Sluiten

Zijn winterbanden verplicht?

In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht als de weersomstandigheden daarom vragen. Houd je je hier niet aan, dan kun je hoge boetes krijgen.

In Duitsland gaat het om een boete van 80 euro, in Oostenrijk een minimaal bedrag van 35 euro. Veroorzaak je gevaar op de weg met zomerbanden onder de auto, dan kan in Oostenrijk de boete oplopen tot vijfduizend euro.

Vergelijkbare regels gelden voor minder populaire wintersportlanden als Slowakije, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, de Baltische staten, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland.

Alleen verplicht als een bord dit aangeeft: Frankrijk en Zwitserland

In Frankrijk, Zwitserland, Italië en Tsjechië hoef je alleen op winterbanden te rijden als een verkeersbord langs de weg dit aangeeft. Rijd je toch op zomerbanden en raak je betrokken bij een aanrijding, dan krijg je in veel landen direct de schuldenlast.

Niet verplicht: Nederland en België

In Nederland en België gelden er voor het gebruik van winterbanden geen verplichtingen. Wel wordt het voor temperaturen onder de 7 graden aangeraden. Ook in veel Oost-Europese landen, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje en Portugal zijn winterbanden niet verplicht.

Kiezen van winterbanden

Op de meeste winterbanden vind je de letters ‘M’ en ‘S’, die staan voor ‘modder’ en ‘sneeuw’. Maar omdat bandenfabrikanten deze letters naar eigen inzicht mogen plaatsen, is het niet zeker dat alle M+S banden tellen als winterbanden. Banden met het ‘sneeuwvlokjessymbool’ bieden meer zekerheid omdat ze onafhankelijke rem- en tractietesten hebben ondergaan.

Naast de symbolen moet je letten op het profiel. Per land is het verschillend hoeveel millimeter profiel je band moet hebben, maar met 4 millimeter zit je in ieder geval goed.

De juiste banden kies je aan de hand van je auto. Hoe harder een auto kan rijden, des te hoger het type band is dat je moet nemen. Je kunt kiezen tussen de types J t/m Z.

Bij winterbanden moet je wellicht een ander type band kiezen. Aan die banden zit dan ook een lagere maximale snelheid verbonden. Deze snelheid moet je met een sticker aangeven op je dashboard. De meeste winterbanden hebben de types T, H of V. Hierbij passen snelheden tot 190, 210 en 240 kilometer per uur.

Sneeuwkettingen

Als winterbanden niet genoeg zijn door extreme sneeuwval, bieden sneeuwkettingen uitkomst. Ook hiervoor verschillen regels in Europa.

In veel landen is het gebruik van kettingen verplicht als dat met borden aangegeven staat. Maar ze zijn alleen toegestaan op besneeuwde wegen. Rijd niet van huis weg met sneeuwkettingen om de banden. In Nederland zijn ze namelijk verboden.